M. FRONC: Situácia v CVČ môže byť na jar už neudržateľná

01.02.2013 Bratislava

Bratislava 1. februára (TASR) - Postavenie a situácia v centrách voľného času (CVČ) na Slovensku sa môže v nasledujúcich mesiacoch zhoršiť natoľko, že bude neudržateľná a ministerstvo školstva bude musieť pristúpiť k riešeniu. Zhodli sa na tom viacerí opoziční poslanci, ktorí hodnotili prvý mesiac účinnosti novely zákona o financovaní škôl a školských zariadení. Podľa nej už peniaze na krúžky dostanú obce, kde majú deti trvalý pobyt. Zostáva tak na ich rozhodnutí, či peniaze následne posunú tam, kde deti krúžky navštevujú, alebo si zriadia vlastné záujmové činnosti.

Exminister školstva Martin Fronc (KDH) si myslí, že mnohé CVČ budú musieť zatvoriť, lebo peniaze z iných samospráv nedostanú. Odsúvanie tejto otázky zo strany rezortu školstva podľa neho povedie, k tomu, že celý problém nakoniec "vybuchne". "Predpokladám, že do jari sa to dostane už do tej situácie, že to bude neudržateľné a bude to veľký problém," myslí si bývalý šéf rezortu školstva.

"Niektorí starostovia tvrdia, že ešte nevedia, ako postupovať, niektorí rovno povedali, že peniaze nedajú, lebo majú svoje kvázi činnosti, ale tie sú žiaľ v mnohých prípadoch len fiktívne, aby im ostali tie peniaze," hovorí poslanec Igor Hraško (OĽaNO), ktorý v minulosti v CVČ sám učil. Rovnako ako ostatní opoziční poslanci sa aj on obáva, že financie určené pre deti sa nakoniec reálne použijú napríklad na opravy chodníkov.

Situáciu treba urýchlene riešiť aj podľa poslankyne Jany Žitňanskej (nezaradená), ktorá si myslí, že je to aj v záujme samospráv. "Ak zaniknú tie centrá, potom už bude veľmi ťažké, aby znovu vznikli... Žiaľ, tá situácia môže zájsť veľmi ďaleko, že tie centrá mnohé budú musieť zatvoriť, učitelia budú prepustení a deti nebudú mať kam chodiť. Pokiaľ sa pán minister nezačne veľmi rýchlo situáciou zaoberať, tak sa to môže skončiť zle," podotkla. Riešením by podľa Žitňanskej mohol byť napríklad systém kupónov, ktoré by sa uplatňovali tam, kde deti reálne trávia svoj voľný čas.

Súčasný postoj rezortu znepokojuje aj člena parlamentného výboru pre vzdelávanie Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS). "Keď sa ich (ministerstva) pýtali pred pár týždňami, čo majú robiť tie centrá, ktorým susedné obce odmietajú poslať peniaze, hoci tam tie detí sú, tak odpoveď ministerstva bola, že nech zvýšia poplatky rodičom," poznamenal. Napriek tomu je podľa neho v súčasnosti ešte predčasné hovoriť o prípadnom návrhu na odvolanie ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD).
 

Vyberte región